LOONBEDRIJF BLOKLAND specialist in (wilgen)houten producten

Loonbedrijf Blokland

Ons bedrijf is gevestigd in een dorpje dat langs de grote rivieren en tegen de Hollandse Biesbosch aan ligt. Dit zijn de streken waar onze voorouders hun bestaan hebben opgebouwd, een cultuur van griend, riet en vissen.

 • Loonbedrijf Blokland

  Onze producten zijn o.a.:

 • Loonbedrijf Blokland

  Materieel

  • Elisabeth vlet
  • Aak
  • Zolderbakken, met sputpalen
  • Atlas
  • Midikraan Case
  • Wiepenmachine's
  • wilgenteen
 • Loonbedrijf Blokland

  Geschiedenis

  Zo'n 30 jaar geleden is Cees Blokland de griend in gegaan, samen met zijn vader. Hier is de liefde voor de griend, de griendcultuur en de griendproducten ontstaan. In het begin werden er alleen wiepen gedraaid, maar door vraag naar het maken van zinkstukken en het afzinken van zinkstukken, werd dit ook een onderdeel dat loonbedrijf Blokland levert.

  In de loop der jaren kwamen er steeds meer specialiteiten bij, zoals de beschoeiingen, stuifschermen en wilgenschuttingen. Daarnaast kwamen er ook dierenproducten bij, zoals eendenbroedkorven, knaaghout, knaagstangen, zitstokken voor de volière of kippenhokken.

  Nu, ruim 30 jaar later, is loonbedrijf Blokland uitgegroeid tot een bedrijf dat handelt in (griend)houtproducten.

  Griendwerker

  Het beroep griendwerker of rijswerker is nagenoeg een uitgestorven beroep. Loonbedrijf Blokland is één van de weinige bedrijven die nog griendwerkers heeft. De belangrijkste bijdrage die ons bedrijf levert, is het in stand houden van de griendcultuur. De griendcultuur wordt in stand gehouden door middel van hakken van de grienden, het greppelen van de grienden (zorgt voor de afwatering) en het poten van nieuwe aanplant.
  Ongeveer midden oktober, wanneer de eerste nachtvorst komt, begint het blad te vallen. Dit is voor loonbedrijf Blokland het moment dat de griendwerkers (rijswerkers) de griend in kunnen, om het hout van de struiken te hakken (snoeien). Dit gebeurt grotendeels met een rijshaak (kapmes).

  Het winterseizoen is de tijd om voor het onderhoud van de griend te zorgen. De wilgenstruiken worden dan gehakt. Het hout dat van de stuiken afkomt wordt gesorteerd en afgevoerd. Er wordt gegreppeld en er wordt nieuwe aanplant gepoot. Het hout dat in de griend is afgehakt komt bij loonbedrijf Blokland op het bedrijfsterrein terecht. Daar wordt het rijshout opgeslagen. Het rijshout wordt pas verwerkt als er vraag is voor wiepen en zinkstukken. De bonenstaken, knaaghout en de bleeslatten worden netjes gesorteerd en opgebost.